informacje spa salony

Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w gruncie rzeczy jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak najbardziej gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To smutne, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać stereotypowego pieczywa a też wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Wypada niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz