Katalog porady zdrowie

Zioła oraz produkty z nich komponowane są częstym lekarstwem używanym nawet dzisiaj. Terapeutyczne oraz smakowe cechy roślin były uniwersalnie używane już przez zamierzchłych Greków oraz Rzymian. Wiadomo, że już wtedy rośliny wykorzystywano w zamiarach uzdrawiających i używano jako dodatek do potraw, do perfekcji poprawiający ich odczucie smakowe. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali i niejednokrotnie stosowali rośliny, które ubogacały smak pieczonego. Przypadkiem dostrzegał również ich uzdrawiające właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. W tej chwili zioła są stosowane w kuchni, jako lekarstwa, i dla celów duchowych. Napotyka się także maści dla aktywnych – wybitnie skuteczne i pomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne relacje, które mają oddziaływanie na organizm ludzki. Spożywane w małych ilościach ubogacają doznania smakowe, ale w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre rodzaje ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być stosowany w celach medycznych, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Jednak wielkie ilości tego zioła może sprawiać reakcje alergiczne, więc należy je wykorzystywać z ostrożnością.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz