teksty kuchnia dojrzalej kobiety
Zioła i produkty z nich komponowane są częstym lekarstwem użytkowanym nawet dziś. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były powszechnie używane już przez dawnych Greków i Rzymian. Nie ulega kwestii, że już wówczas rośliny wykorzystywano w zamiarach uzdrawiających i używano jako dodatek do potraw, doskonale poprawiający ich smak. Mamy prawo założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali i nieraz stosowali rośliny, które ubogacały smak pieczonego. Przypadkiem dostrzegał też ich uzdrawiające właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat mądrość pierwotni ludzie przekazywali następnym generacjom, które w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Aktualnie zioła są użytkowane w kuchni, jako farmaceutyki, i dla celów duchowych. Napotyka się też maści dla aktywnych – nadzwyczaj efektywne i pomagające stawom. Rośliny obejmują fitochemiczne związki, jakie mają wpływ na organizm ludzki człowieczy. Jedzone w drobnych liczbach ubogacają przeżycia smakowe, niemniej jednak w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, co poniektóre typy ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być stosowany w celach medycznych, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Niemniej jednak duże ilości tego zioła może powodować reakcje alergiczne, w następstwie tego należy je stosować z ostrożnością.
0 Komentarzy