teksty dojrzała kobieta
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak właściwie jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką zazwyczaj możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać zwykłego pieczywa a również wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
0 Komentarzy