kobiety Olkusz

Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać prostego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Wypada niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz