blog katalog iota pisz

Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać pospolitego pieczywa a też wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w pełni wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz