We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się częściej niż kiedyś. Na szczęście rozpoznawanie tego typu alergii również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek nietolerancji na gluten może występować też anemia wywołana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o diagnozę niezbędne mogą się stać modyfikacje sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym studiowaniu składów produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie jedzenia takich pokarmów, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i specyfików.

Warto zapoznać się z informacjami o tym z czego powstaje bezglutenowa mąka
Różnego rodzaju substancje konserwujące prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pokarmy są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w supermarketach. Ponad to sporo sklepów z pieczywem ma w ofercie bezglutenowe wyroby. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Dietę nietolerującego glutenu również można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz